Geriatrie Fysiotherapie

Naarmate mensen ouder worden, is de kans groter dat ze klachten krijgen of minder mobiel worden. Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen met een hoge leeftijd met complexe gezondheidskwalen, is er de geriatriefysiotherapeut. Daarnaast behandelt de geriatriefysiotherapeut ook patiënten met ouderdomsverschijnselen die worden veroorzaakt door een ziekte of aandoening. Je kunt hierbij denken aan een beroerte, dementie of een gebroken heup.

De geriatriefysiotherapeut snapt de verbanden tussen de verschillende kwalen, kent de daarbij voorkomende ziektebeelden, maar ook de angsten en onzekerheden die ontstaan bij mensen met een complexe gezondheidsproblematiek. 

Overal waar niet duidelijk is welke aandoening op de voorgrond staat, maar wel sprake is van verminderd functioneren in de eigen leefomgeving of verhoogd risico om te vallen, daar kan de geriatriefysiotherapeut worden ingeschakeld.

We werken samen met u aan mobiliteit, maar ook aan meer vertrouwen in het bewegen. Dit doen we door spieren te blijven trainen, maar ook door middel van valtraining/-preventie. Onderdeel daarvan is ook risico’s inschatten in de thuissituatie. 

Wij werken nauw samen met huisartsen, praktijkondersteuners, verzorgenden en verpleegkundige, mantelzorgers, ergotherapeuten of andere (para)medische specialisten bij de complexe zorg voor ouderen.

Gebieden waar de geriatriefysiotherapeut zich op richt:

  • bewegen voor ouderen
  • beoordelen en advisering bij gebruik van hulpmiddelen
  • beoordelen en advisering bij aanpassingen in leefomgeving
  • adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers
  • het voeren van multidisciplinair overleg

De geriatriefysiotherapeuten van Fysiotherapie M van der Ploeg zijn Nienke Witjes-Harmsen en Milou Stegeman en Laura van Suilichem