Fysiotherapie bij Oncologie

Trainen met en na kanker
Vermoeidheid, conditie- en krachtsverlies en mobiliteitsbeperkingen van gewrichten zijn veel voorkomende klachten in het leven van personen met of na kanker. Intensief bewegen voor, tijdens en of na behandeling van kanker geeft een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van uw conditie en aan uw herstel.

Zelf actief werken aan uw conditie geeft veel voldoening en verbetert zowel de lichamelijke als geestelijke belastbaarheid.

Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om al met fysiotherapie te starten na de diagnose. Dit is om verklevingen van het beschadigde weefsel en daarmee bewegingsbeperkingen te voorkomen.

Oncologie en fysiotherapie
Bij ons in de praktijk bieden wij de mogelijkheid om patiënten met kanker te begeleiden. Zowel vóór, tijdens als na de behandelperiode in het ziekenhuis.

Wat kunt u verwachten?
We beginnen met een intakegesprek waarin we met elkaar kennismaken, zaken bespreken waar u bij uw ziekte tegenaan loopt, en de behandelmogelijkheden doornemen.

“Vermoeidheid, verlies van kracht en conditie komen veel voor tijdens en na de behandeling van kanker. Ook verminderde beweeglijkheid van gewrichten kan op de voorgrond staan. Vóór de behandeling in het ziekenhuis kan het fijn zijn om zo fit mogelijk deze periode in te gaan.”

Aan de hand van het eerste gesprek stellen wij samen met u uw persoonlijke behandeldoelen vast. Daarna wordt er een keus gemaakt voor een:

  • Individuele behandeling, bijv. bij schouderklachten na borstkanker, waarna vaak sprake is van een verminderde beweeglijkheid. Ook kunnen houdings- en ontspanningsoefeningen op de voorgrond staan.
  • Groepstraining: hierbij werkt u één of meerdere keren per week in een klein groepje aan uw persoonlijke doelen. Ieder werkt op zijn eigen niveau. Onze ervaring is dat de groepen een erg fijne en open sfeer hebben, met veel herkenning en, hoe gek het misschien klinkt, ook veel gezelligheid. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat bewegen bij kanker zeer zinvol is. Het vermindert vermoeidheidsklachten, verbetert uw kracht en belastbaarheid en herstelt weer enigszins het vertrouwen in uw lichaam. Hervatting van uw werk, hobby’s en/of dagelijkse bezigheden kan hierdoor vergemakkelijken.

In de factsheet van het KNGF kunt u lezen over de fysiotherapeutische behandeling (gericht op fitheid) bij kanker en de meerwaarde ervan.

Verder zijn wij zijn aangesloten bij het Oncologie Netwerk Huissen, waardoor doorverwijzing naar andere disciplines in de regio, indien noodzakelijk, makkelijker is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psycholoog, diëtiste, ergotherapeut of de thuiszorg.

Kosten:
Na een chirurgische ingreep worden de kosten voor fysiotherapeutische behandeling veelal vergoed uit de basisverzekering.  Anders zijn de kosten vaak te verhalen op uw aanvullende verzekering.

Heeft u interesse of vragen dan kunt u altijd even bellen of kom gewoon even langs in onze praktijk.

Onze oncologie specialist is Annemieke Burgers