Echografie

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en wordt in onze praktijk gebruikt als aanvulling in het onderzoek naar de oorzaak van klachten. Het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek blijven voor de fysiotherapeut de belangrijkste onderdelen voor het stellen van de diagnose en het maken van een behandelplan. Echter, in sommige gevallen kan een echo als aanvulling zinvol zijn. Het zorgt dan voor een scherpere diagnose en het therapieverloop kan gevolgd worden. Kortom, echografie kan een serieuze bijdrage leveren aan de effectiviteit van fysiotherapie.

Bij welke klachten?
In onze praktijk wordt echografie toegepast voor beoordeling van:

  • schouderklachten
  • elleboogklachten
  • heupklachten
  • knieklachten
  • achillespeesklachten
  • enkel- en voetklachten.

Hoe werkt het?
De fysiotherapeut plaatst een echokop met gel (transducer) op uw huid en beweegt deze heen en weer. Deze echokop zendt geluidsgolven uit die voor ons niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven kaatsen terug door de weefsels in het lichaam en dit teruggekaatste geluid wordt vervolgens omgezet in beeld.
De behandeling doet geen pijn en is niet schadelijk.

Vergoeding
Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Echografie is onderdeel van een fysiotherapiebehandeling en wordt als fysiotherapeutisch consult gedeclareerd. Dit houdt in dat uw zorgverzekering dit vergoedt, mits u verzekerd bent voor fysiotherapie volgens uw polis. Dit kunt u bij uw zorgverzekeraar controleren.

In onze praktijk zijn Gosse Bootsma, Mandy Beumer en Annemieke Burgers gespecialiseerd in echografie.